Allereerst beginnen we met de uitleg van de basis van bloeddruk. Bloeddruk ontstaat door het samentrekken van de hartspier welke dus eigenlijk bloed door het lichaam drukt waardoor bloeddruk ontstaat. Bij iedere samentrekking wordt het bloed door de slagaders geperst. De wanden van de grote slagaders zetten hierdoor wat uit naar buiten. Kort na het samentrekken van het hart bereikt de druk in de bloedvaten het maximum. Dit wordt ook wel de systollische bloeddruk of bovendruk genoemd. Wanneer de hartspier zich ontspant daalt de bloeddruk. De wanden van de grote slagaders zijn weer op normale grootte en de bloeddruk is weer op het minimum. De laagste bloeddruk die gemeten wordt heet onderdruk of diastolische bloeddruk. Het uitzetten en krimpen van de wanden van de grote slagaders kan gevoeld worden wanneer u uw vinger op een plaats legt waar een slagader onder de huid loopt. Bijvoorbeeld bij de pols.

Wat is hoge bloeddruk?

Nu duidelijk is hoe bloeddruk ontstaat kunnen we uitleggen hoe hoge bloeddruk ontstaat, wat de symptomen zijn en hoe hoge bloeddruk verholpen kan worden.

Om hart- en vaatziekten te voorkomen is het belangrijk om een goede bloeddruk te hebben. Maar hoe ontstaat eigenlijk hoge bloeddruk? Er kunnen allerlij oorzaken zijn voor een hoge bloeddruk. Een ziekte aan de bijnieren of aangeboren afwijkingen aan de nier. Ook nierontsteking of een vernauwing van de aorta of nierslagader zijn voorkomende oorzaken. Maar eigenlijk zijn deze zeer zeldzaam. In 95% van de gevallen is er geen duidelijke oorzaak. Wel zijn er factoren die kunnen leiden tot een verhoogde bloeddruk:

– Overgewicht;
– Zwangerschap;
– Nierziekten;
– Stress;
– Diabetes;
– Genen;
– Alcohol- en suikergebruik;
– Veel zout in het eten;

Bij kinderen komt een verhoogde bloeddruk nauwelijks voor. Als hoge bloeddruk wel geconstateerd wordt is dit voor het grote deel bij mannen.

Bij langdurige hoge bloeddruk worden de wanden van de slagaders beschadigt. Dit bevordert het proces van slagaderverkalking. Hierdoor worden de bloedvaten een stuk minder elastisch en neemt de bloeddruk toe.

Symptomen van hoge bloeddruk

De meeste mensen die rondlopen met een hoge bloeddruk merken hier niks van. Dit maakt het lastig om zelf hoge bloeddruk te herkennen als het niet gemeten wordt. Wel kunnen er bij hele erge of langdurig onbehandelde hoge bloeddruk symptomen optreden:

– Hoofdpijn;
– Moeheid;
– Veel misselijkheid;
– Overgeven;
– Snel kortademig zijn;
– Moeilijk stil kunnen zitten;
– Wazig zicht;

Opvallend is dat bloeddruk veel schommelt. In de ochtend en avond is de bloeddruk vaak wat lager dan ’s middags. Het kan dus zijn dat u deze symptomen vooral ’s middags ervaart.

Behandeling van hoge bloeddruk

Een echte behandeling zoals een operatie of pillen die uw hoge bloeddruk voor altijd wegnemen zijn er niet. Wel zijn er oplossingen die ervoor zorgen dat uw hoge bloeddruk systematisch naar beneden wordt gehaald.

Een arts raadt de volgende leefstijladviezen aan:

– Stoppen met roken
– Gezond eten en vetten en suikers zoveel mogelijk vermijden
– Geen zout door het eten
– Bij overgewicht afvallen
– 30 minuten per dag actief bewegen (hardlopen, volleybal, fitness)
– Spanning en stress zo goed mogelijk verwerken