Om uit te kunnen leggen wat lage bloeddruk is, is het van belang om te weten wat bloeddruk is en hoe dit ontstaat. Bloeddruk ontstaat doordat de hartspier samentrekt en weer ontspant. Hierdoor wordt bloed door de bloedvaten gepompt, vlak na het samentrekken van het hart is de bloeddruk het hoogst. Wanneer het hart ontspant is de bloeddruk het laagst.
Wat is lage bloeddruk?
Wanneer de hoeveelheid vocht in je lichaam afneemt ontstaat lage bloeddruk. Ook kunnen een verminderde werking van het hart of een verstopping van de bloedstroom van de slagaders. Wat opvalt is dat lage bloeddruk veel minder voorkomt dan hoge bloeddruk. De meest ontdekte oorzaken van een lage bloeddruk hebben wij hieronder voor jou opgesomt:
– Vermindering hoeveelheid vocht;
– Heftige allergische reactie;
– Veel bloedverlies;
– Overmatig gebruik alcohol;
– Medicijnen zoals anihypertensiva;
– Hartinfarct of een hartritmestoornis;
– Darm- of maagproblemen;
– Geen oorzaak wordt idiopatische lage bloeddruk genoemd;
De symptomen van lage bloeddruk?
Het lastige bij een lage en hoge bloeddruk is dat deze bijna geen klachten geven. Bij lage bloeddruk kan je last hebben van duizeligheid, lichtvoelen in het hoofd en hierdoor flauwvallen. Meestal ontstaat dit uit het niets. Omdat er plotseling onvoldoende bloed door de aderen stroomt om je hersenen en longen van bloed te voorzien doet het lichaam als reactie flauwvallen. Een veel voorkomend probleem is dat mensen die medicijnen innemen tegen hoge bloeddruk een zwakke pols, verwijde puppilen en erg bleek zien. Deze groep valt ook vaak flauw.
Hoe behandel je lage bloeddruk?
Wanneer je duizelig bent of bent flauwgevallen is het van belang dat het bloed weer naar de hersenen gaat stromen. Dit gebeurt door te gaan liggen met de benen omhoog. Al snel zal iemand zich weer goed voelen en is verdere behandeling niet nodig. Lage bloeddruk wordt niet als een ziekte beschouwd, hoge bloeddruk wel! Wanneer klachten zoals flauwvallen aanhouden is het verstandig om een huisarts je bloeddruk te laten meten. Deze kan ervoor kiezen om te behandelen of verder te onderzoeken.