Zelf je bloeddruk meten

Zelf bloeddruk meten

U maakt zich zorgen over u bloeddruk of u bent gewoon nieuwsgierig over uw bloeddruk. In dit artikel geven wij enkele eigenschappen van een bloeddrukmeter en hoe je zelf je bloeddruk kunt meten.

Een bloeddrukmeter kunt u al kopen vanaf 20 euro. Er zijn ook duurdere versies waar de prijs kan oplopen tot 150 euro of meer. Om uw eigen bloeddruk meter regelmatig te meten is een bloeddruk meter die rond de 50 euro kost al goed genoeg. De bloeddrukmeters in deze prijsklasse hebben voldoende eigenschappen om op een juiste manier uw bloeddruk te meten.

Stappenplan om uw bloeddruk te meten

Uw bloeddruk meten met uw eigen bloeddrukmeter kan gemakkelijk thuis en u hoeft daarvoor niet uw huis uit. Hieronder het stappenplan om op de juiste manier uw bloeddruk op te meten:

  1. Neem plaats op de bank of stoel en kom tot rust;
  2. Pak de bloeddrukmeter erbij en doe de bloeddrukmeter om de bovenarm;
  3. Plaats de elleboog op de armleuning en hou de arm in een 90 graden hoek;
  4. Adem diep in en ontspan;
  5. Wanneer u volledig ontspanning bent kunt u de bloeddrukmeting starten;
  6. Laat de bloeddrukmeter lopen;
  7. Lees de bovendruk en de onderdruk af;
  8. Herhaal voor de zekerheid alle stappen nogmaals om tot een juiste bloeddrukmeting te komen.

Waar u op moet letten bij het opmeten van de bloeddruk is de bovenddruk en de onderdruk. Een goede bloeddruk is 120/80. Waar 120 staat voor de bovendruk en 80 voor de onderdruk. Wanneer de bovendruk boven de 140 is heeft u een te hoge bloeddruk. Wanneer de onderdruk boven de 90 is, is dat eveneens niet goed. Raadpleeg uw huisarts in als de bloeddruk te hoog is. Dit kan namelijk schadelijk zijn voor het lichaam en het is zelfs mogelijk dat u aan te hoge bloeddruk kunt overlijden.